Gajenje Lešnika prednosti i uslovi sadnje

gajenje lešnikaGajenje lešnika može biti jako unosna i profitabilna grana voćarstva.To je za proizvođače i voćare koji imaju u planu buduću, dugogodišnju stabilnu proizvodnju  i perspektivnu, ali i, takođe, za one malo stprljivije. Gajenje lešnika je unosan biznis za perspektivu, ali da sadnica lešnika počne da vraća uloženo s početka, potrebno je šest do osam godina da da pun plod, a onda nastupa period ubiranja profita i konačne slasti, jer lešnik rađa i do pedeset godina. U punom rodu i dobrim ekološkim uslovima, koji su u našoj zemlji povoljni, sa relativno skromnim ekonomskim ulaganjima u odnosu na druge vrste voćaka, lešnik daje dobre prinose, a time i veliku rentabilnost, stoga je gajenje lešnika unosan posao.

Leska prvi rod daje u drugoj, a najčešce trećoj godini, dok se puni rod može očekivati posle šeste godine, kada se može ostvariti 2-3 tone ploda po ha.

Jedno stablo u punom rodu daje od 8-12 kg. Od ploda oko 50% otpada na ljusku. U zavisnosti od uzgojnog oblika, formranja krune, gustina sadnje, vremena starosti i drugih agrotehničkih činilaca lešnik donosi rod od 2,2 tone ploda, pa do 3,6 tona/ha.

Kao činjenicu i vrlo dobru stranu u celom ovom procesu čekanja na puni prinos ploda, možemo navesti to da je lešnik  stabilna roba, i njegova potražnja i cena ne osciliraju previše tokom dužeg perioda. Zato se s njime može računati da dug rok.

Gajenje lešnika je važna perspektiva i ne sadi se samo za sebe i brzu zaradu, već nesto na šta mogu da računaju i  generacije koje dolaze za Vama.

Rastom životnog standarda u razvijenim industrijskim zemljama povećava se i potreba za ovim orašastim plodovima. Dosta evropskih zemalja, kao što su Španija, Italija, Grčka, Turska… znatno ulažu u povećanje proizvodje i gajenje lešnika.

Nažalost, i u našoj zemlji, i pored postojanja velike potrebe za ovim plodovima, posebno u konditorskoj industriji, i takođe, pored izuzetno povoljnih ekoloških uslova, kako i ekonomskih,  mi danas uvozimo skoro 90 % ove voćke. Svake godine se izdvaja i po nekoliko miliona evra za njen uvoz. Sa privredne tačke gledišta, iskoristivši sve povoljne uslove mi bismo se mogli osloboditi uvoza, a ne samo to, već i postati bitni izvoznici lešnika.

Gajenje lešnika, kao svoju prednost, može istaći i momenat da se njegova sadnja može obaviti i na erozionim terenima jer lešnik ima plitak korenov sistem koji odlično vezuje zemljište i na strmim napuštenim terenima može da odigra važnu ulogu u preorijentaciji površine zemljišta i zapošljavanje radne snage za negu i berbu plodova lešnika.

Imajući u vidu povoljne cene i sve veću potrošnju kao i deficitarnosti na svetskom tržištu, mnogo zemalja nastoje da lesku gaje na plantažnim zasadima na većim površinama. I kod nas je to slučaj, imamo nekoliko plantaza lešnika namenjenih za industrijsku i stonu upotrebu, ali to nije ni izbliza količina koja bi zadovoljila trenutnu potrebu. Da bi samo Takovo zadovoljilo svoje preradne kapacitete samo za ovu fabriku je potrebno podići najmanje 7000 hektara pod lešnikom. A gde su ostali proizvođaci koji u svojoj proizvodnji koriste lešnik kao sirovinu.

Iz svega se vidi da nijedna vrsta voća u Srbiji nije tako deficitarna na tržištu, a toliko potrebna kao lešnik.

Posto smo već pominjali povoljne ekološke uslovi za gajenje lešnika u našoj zemlji i u okruženju  red je da i pomenemo koji su to uslovi potrebni sa uspesno gajenje lešnika.

AGROEKOLOŠKI USLOVI ZA GAJENJE LEŠNIKA

  • Voda i vlažnost: Za lešnik su potrebna vlažna zemljista. On zahteva dovoljno vode kako u zemljištu, tako i relativno dovoljno vlage i u vazduhu. U slučaju da je nema dovoljno, potrebno je, svakako, nadomestiti navodnjavanjem. Jer deficit vode i vlage moze se negativno odraziti na kvalitet, smanjujući mu krupnoću, plodovi mogu opadati i nedovoljno se formirati jezgra.Vrlo je bitno da su padavine pravilno raspoređene tokom godine, pogotovo u fazi intenzivnog rasta, kada mu je voda i najpotrebnija, a to su maj i jun. Tada se procenjuje, da je potrebno oko 700 do 800 mm taloga, odnosno 70 mm mesečno. Pogotovu je neophodno navodnajvanje, ako su godine sušne i prvim godinama kako bi se postigao dobar prijem sadnica.Zato ga je bolje gajiti na većim nadmorskim visinama gde je i vlažnost veca i izbegavati laka i siromasna zemljišta.
  • Zemljište: kao i za sve vrste voća potrebno je adekvatno zemljište,a da biste to znali potrebno je odraditi analizu zemljišta i pripremu tla. U suštini, leska voli peskovito-glinasto zemljište, i humusno-karbonantna zemljišta.Iako nije veliki probirač zemljišta za lesku su najpogodnija rastresitita, propustljiva i plodna zemljišta. Zemljišta sa visokim nivoom podzemne vode, kao i ona na kojima se veoma dugo zadržava površinska voda nisu pogodna za gajenje leske. Postoje primeri jako neuspešne sadnje u močvarnim zemljištima..
  • Temperatura: Pogodna temperatura za lešnik bila bi ona sa sto manjom dnevnom i godišnjom amplitudom.Ne podnosi jako niske temerature. Za gajenje lešnika je jako opasno ako u vreme cvetanja dodje do pojave jačeg mraza, jer cvet smrzava vec na -5 stepeni celzijusa. Celo stablo na oko -22 do -26 stepeni celzijusa, dok temperatura od -9 do -11 stepeni može se negativno odraziti na oplodnju i oprašivanje. Srednja godišnja temperatura vazduha treba da je iznad 9.5 stepeni celzijusa.
  • Svetlost: Gajenje lešnika zahteva i područje sa osunčanim položajima, jer lešniku je potrebna izuzetna svetlost. U zasenjenim položajima manje obrazuje cvetne pupoljke i time daje i manji rod.
  • Vetar: Vlažan i blagi povetarac je jako pozeljan u periodu oprašivanja i bolje oplodnje. Dok jaki vetrovi su nepovoljni.

Ako se odlučite za sadnju lešnika, u našem Rasadniku Fruit Co. Milovanović možete pronaći odlične, jednogodišnje i višegodišnje, bezvirusne i sertifikovane sadnice lešnika po veoma povoljnim cenama. Možete nas kontaktirati i vrlo rado ćemo Vam izaći u susret kako savetom za sadnju, tako i za sam odabir sorte koja bi za Vas bila najpovoljnija.

Pozdrav do sledeće zanimljive teme!


I ne zaboravite, ukoliko imate bilo kakvoi pitanje, ne ustručavajte se, kontaktirajte nas u bilo kom trenutku!

Rasadnik Fruit Co. Milovanović
Adresa: Kamenare, 37000 Kruševac, Srbija
Telefon: M: (+ 381) 062 81 74 188
E-mail:fruitcompanymilovanovic@gmail.com

Gajenje Lešnika prednosti i uslovi sadnje