Sadnica voća i jesenja sadnjaSadnica voća ili vinove loze se najčeće sadi u jesen. Jesen je savršeno vreme sa sadnju vaših voćnih sadnica i, ukoliko ste u nedoumici, jesenjoj sadnji uvek dajte primat u onosu na prolećnu. Prednosti sadnje Vaših sadnica u jesen su višestruke. Uzimajući u obzir vremenske uslove i raznovrsnost ponude Rasadnika sadnica, pre svega voća, koji zbog sve veće konkurencije, svakodnevno rade na razvoju i unapređenju sopstvenog kvaliteta i prate sve zahtevnije svetske trendove u oblasti proizvodnje sadnice voća, a uzimajući u obzir i dugogodišnja sticana iskukstva, koju većina naših rasadnika voća ima, dolazimo do toga da je pravo vreme za sadnju. Pravo je vreme da realizujete svoj plan o sadnji bilo da je on baziran na započinjanu sadnje voća kao sopstvenog biznisa, koji u poslednje vreme svojim vlasnicima donosi i sve veće i ozbiljnije profite, bilo da je motiv sadnje proizvodnja zdrave hrane za vaše najrođenije ili Vam je jednostavno motiv estetika i ulepšavanje vašeg dvorišta.

SVE PREDNOSTI JESENJE SADNJE SADNICA VOĆA

Prednost jesenje sadnje se prepoznaje na vašoj sadnici. Ona se prepoznaje u vidu manje stresnih momenata na korenov sistem zbog hladnijeg vremena i u uštedi vašeg rada u smislu zalivanja. U ovom periodu zemljište ima više vlage.

Takodje, u voćarstvu postoji i, takozvani, proces *transpiration*, u nasem slobodnom prevodu – Transpiracija, koji se ogleda u svojstvu – ako je sadnica voća u trenutku sadnje uočljivo napredna , tj. bujna i velika, a stanje je takvo da je godina bila u proseku sa visokim temperaturama, desiće se da sama sadnica reaguje davanjem vlage. Ovaj proces moze ometati performanse novog drveta tako što će povećati potrebu za vodom koja Vam, možda, nije uvek dostupna. Zahvaljujući nižim temperaturama, sadnice voća posađene u jesenjim danima zahtevaće manje vode od onih sadnica posađenih u periodu predproleća i proleća. A mora se priznati, da manje vode znači i manje srtesa po voćare.

Sadnjom u ovim jesenjim mesecima sadnica voća dobija dovoljno vremena da se ukoreni, naviknuvši se na tlo i pripremajući se na brzi rast i razvoj sledećeg proleća. Sadnica voća ima mogućnost da se, na ovaj način, pre svega dobro ukoreni, tako da sa buđenjem prirode u proleće krene i ona da se razvija mnogo bolje i uspešnije. To doprinosi jačem i boljem rastu i mnogo boljoj plodnosti.
Sadnica koja se posadi u jesen, imaće prednost u vegetaciji od najmanje dve do tri nedelje u odnosu na onu koja je posađena u proleće.

Ne treba da vas brine hladnoća zemlje pri sadnji sadnica u jesen, jer zemlja u ovom periodu ima dovoljno toplote (osim ako izuzetno nastupi period jako niskih temperatura, kada bi se zemlja stegla i zaledila, što u skorije vreme nije bio slučaj u našim krajevima, i s’ obzirom na sve češću pojavu tzv. miholjskog leta). Za rast sadnica i ti uslovi će se održati sve do kasne jeseni dok temperatura ne padne do ispod +4 stepena.

U našim krajevima, sadnja bi trebalo vremenski da krene oko 20. oktobra, po savetima agronoma. U jesenjoj sadnji mogu se saditi sve vrste voćnih sadnica, s tim da prilikom kupovine i odabira sadnica voća, ili ako ih već sami uzgajate, morate voditi računa da su sadnice dovoljno zrele. Recimo, sadnica orašastih plodova, gde spadaju razne sorte lešnika, oraha, badema i sl. nešto kasnije sazreva, tj, kasnije završava vegetaciju, pa je u vezi sa time i treba kasnije saditi. Sadnica šljive na džanarici kao i višnje i trešnje na magrivi i razne sorte breskvi završavaju vegetaciju tek početkom novembra. U jesenjoj sadnji možete saditi sadnice svih vrsta voća i njihovie različite sorte, vremenski u zavisnosti od njihovog sazrevanja. Sadnica se sadi i spremna je za sadnju nakon opadanja lišća. Najbolje se ukorenjuje jednogodišnja i dvogodišnja sadnica.

Kada smo vam predočili sve prednosti jesenje sadnje, na Vama ostaje da se dobro informišete i odradite sve pripreme za sadnju istih. Priprema zemljišta je vrlo bitna i potrebno je pre svega izvršiti analizu zemljišta … O čemu ćemo pisati u nekom od narednih postova.

Posebnu pažnju treba usmeriti i na sam izbor sadnice voća zbog oprašivanja. Postoje vrste koje imaju mogućnost samooprašivanja i one koje nisu stranooplodne. Kod njih treba posaditi najmanje tri sorte da bi došlo do uspešnog i dobrog oprašivanja. Primera radi, recimo volite sortu Fudzi jabuke. Ako posadite pojedinačnu sadnicu jabuke fudzi, nećete biti zadovoljni jer možda nikada nećete uživati u njenim ukusnim plodovima koje tako volite. To je zato što je Fuji sadnica sterilna sorta i zahteva drugi oprašivač u voću. Dakle, kako bi imali Fuji jabuke potrebno je da posadite i partnersko drvo kao što je sadnica voća jabuke sorte Gala ili recimo, sorta Greni Smith.

U početku Vam sve to možda deluje zastrašujuće, između odabira parnerskih prijateljskih sorti, ali gotovo svi Rasadnici, pa i Naš Rasadnik Fruit Co. Milovanović ima osposobljeno osoblje. Ono Vam može pružiti sve informacije vezane za odabir i sadnju naboljih i najkvalitetnijih sadnica voća ili vinove loze iz svog širokog asortimana i voditi Vas kroz proces sadnje.

Kao i samu prednost jesenje sadnje, ništa manje bitnu, navodimo i to da, uzimajući u obzir da je ponuda Rasadnika voća u ovom trenutku velika i u ovom peridu godine najveća, samim tim i konkurencija na tržištu velika, cene sadnica u ovom periodu mogu drastično varirati i pratiti veliku narastajuću ponudu pa samim tim i biti daleko povoljije nego u periodu prolećne sadnje.

Puno zanimljivih tema i saveta za vezanih za voćarstvo kao vrlo perspektivnu granu poloprivrede, planiramo da obradimo u narednom peridu, pa izvolite da zapratite nas na našim stranicama …

Pozdrav do sledeće zanimljive teme u nadi da Vam možemo puno pomoći našim savetima odabranim upravo za Vas!


I ne zaboravite, ukoliko imate bilo kakvoi pitanje, ne ustručavajte se, kontaktirajte nas u bilo kom trenutku!

Rasadnik Fruit Co. Milovanović
Adresa: Kamenare, 37000 Kruševac, Srbija
Telefon: M: (+ 381) 062 81 74 188
E-mail:fruitcompanymilovanovic@gmail.com

Sadnica voća se sadi u jesen