ZAŠTITA VOĆNJAKA OD ŠTETOČINA

zaštita voćnjakaImajući u vidu da se u kasnu jeseni i u toku zime, pa i kasnije glodari susreću sa nedostatkom izvora hrane, posebnu pažnju moramo posvetiti tome da se zaštita voćnjaka dobro odradi, a naročitu pažnju treba posvetiti zaštiti mladih zasadi voća, kao i zasadima kupina i malina od ovih štetočina. Jer oni mogu naneti ozbiljne štete svim zasadima.

Među štetočinama koje se pojavljuju kod nas mogu se pronaći i najzastupljeniji su poljski miš, šumski miš i voluharice. Ove vrste mogu se prehranjuju na korenu voćaka i time ga ozbiljno oštećuju. Zbog oslabljenog korena ne može se voćka čvrsto držati u tlu pa se može srušiti usled jakog vetra. Ako se jave u velikom broju i populaciji mogu da naprave čitave sisteme hodnika, kao i rupa duž celog voćnjaka. Na povećanje njihove brojnosti utiće đubrenje stajskim đubrivom u jesen kada ono ostaje na površini zemlje. Takođe, redovno obradivano tlo i uklanjanje korova uveliko smanjuje populaciju glodara jer se ruše njihovi hodnici, a sami glodari se izlažu opasnosti od ptica grabljivica.

Da bi se zaštita voćnjaka adekvatno odradila, preporuka je korišćenje gotovih mamaka, i to:

*Fosforod; *Cinkofosfid; *Beodisan A; *Cinkosan; *Faciron prah i to u dozama od 5g do 10g mamka po rupi.

Kada se tretira potrebno je da se aktivne rupe zatvore zgrtanjem zemlje.

Među zimski štetočinama, takođe zbog nedostatka izvora hrane mogu se pronaći zečevi. Zečevi najviše štete prave u zasadima starim do pet godina. Zimi glodu koru na donjim delovima voćke do visine do koje mogu dopreti. Zbog kore koja je oglodana smanjuje se dovod hranjiva pa se voćka može osušiti. Zečevi najčešće kreću glodati koru već u ranu jesen, odmah nakon opadanja lišća, a štete se pojačavaju kada padne sneg. Najveća oštećenja koje zec nanosi nastaju ispod okalemljenog mesta, u zoni korenovog vrata. Dolazi do prstenasto oštećenje kore, pri čemu dolazi do prekida provodnog tkiva i obaveznog sušenja. Blizina šume povećava mogućnost napada ovih štetočina, ali preventivno je potrebno obaviti zaštitu i svih drugih zasada.

Za odbijanje divljači – Zeca preporučuje se primena veoma efikasnog sredstva, koje ima ulogu repelenta koji odbija zeca od tretiranih stabala sprečavajuci da dode do štete.

Za ovu namenu preporučuje se:

**KUNILENT R-17 u koncentraciji 5 – 10 % (0,5 l do 1 l na 10 l vode)
Tretiranje se izvodi premazivanjem stabala i ramenih grana, jer nekad zbog visokog snega zec može da dopre i do viših delova stabla. Na taj način zaštita je obezbedena za period od 50 dana (0,5 l na 10 l vode) odnosno 80 dana (1 l na 10 l vode)

Posle isteka ovog perioda tretiranje treba ponoviti, jer štete koje mogu nastati su mnogo većeod vrednosti ovog tretiranja.

Kao štetočine, ništa manje opasne, pogotovu ako se radi o voćnjacima i zasadima u blizini šuma, što nije isklučeno i da nisu u blizini istih, pošto u nedostatku hrane životinje znaju da prelaze i velike razdaljine, mogu se pronaći i VISOKA DIVLJAČ. Tu spadaju Srne i Jeleni. Oni grizu mlade grančice i time oštecuju voćke.

Kako prepoznati štetu koju je prouzročila srna odnosno zec?

Ukoliko su oštećena mesta glatka to je znak da je voćku oglodao zec, dok je hrapava kora znak da su oštećenja nastala zbog srne.

Zaštita voćnjaka od ovih šumskih štetočina vrši se Ograđivanjem voćnjaka. To iziskuje velika novčana ulaganja, pa mnogi voćari razmišljaju o drugim metodama zaštite. U tu svrhu koriste se razne metalne ambalaže, drvene letvice, slama i kukuruzovina, ali to traži dosta truda i materijala te česti nadzor. No, danas se na tržištu mogu kupiti namenske mreže za zaštitu od divljači. Te mreže postavljaju se u “jednom potezu”, a odlične su zbog svoje fleksibilnosti jer se šire sa rastom debla. Jednom postavljena mreža daje trajniju zaštitu. Druge prednosti mreže su u tome što ona ne pruža utočište raznim štetnim kukcima, dok primena organskih materijala poput slame i kukuruzovine biva idealno mesto za prezimljavanje štetočina.

Jedna od takvih mreža je i *Tubex fruit wrap* koja se individualno postavlja na svaku voćku, a brzo se i lako instalira. Dodatna prednost je što se raspada u određenom vremenu, a kasnije zbrinjavanje otpada nije potrebno.

Kao EKO ZAŠTITA VOĆNJAKA od srna i jelena možemo upotrebiti i:

*Ljudsku kosu
Ljudska kosa odbija srne. Sakupljenu kosu (sa četke ili češlja) potrebno je staviti u prozirnu čarapu i zakačiti za voćku. Kosa miriše na čoveka pa ih miris odbija, a kako kosa dugo ne truli efikasna je zaštita.

Pratite nas i dalje, jer nastavljamo da obrađujemo zanimljivih i korisne stvari na temu voćarstva i vinogradarstva.
Posetite nas i uverite se u kvalitet naših proizvoda. Pišite nam, a mi ćemo Vam vrlo rado izaći u susret svakim korisnim savetom i sugestijom.

Do sledeće zanimljive teme, Pozdravlja Vas vaš Rasadnik kvalitetnih, sertifikovanih i proverenih voćnih sadnica i loznih kalemova,
Rasadnik Fruit Co. Milovanović

Naručite svoje sadnice još danas na neki od naših brojeva telefona!


I ne zaboravite, ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustručavajte se, kontaktirajte nas u bilo kom trenutku!

Rasadnik Fruit Co. Milovanović
Adresa: Kamenare, 37000 Kruševac, Srbija
Telefon: M: (+ 381) 062 81 74 188
E-mail:fruitcompanymilovanovic@gmail.com

Zaštita Voćnjaka od štetočina