MARELA – KARAKTERISTIKE MARELE I AGROEKOLOŠKI USLOVI ZA NJEN UZGOJ

marelaMarela ima izvanredan ukus. Slađa je od višnje a kiselija od trešnje.

Marela je hibrid trešnje i višnje, te ima karakteristike i trešnje i višnje. Neki je ubrajaju u višnju, dok je drugi opisuju kao posebnu vrstu.

Plod više liči na trešnju, ali je aroma višnjina, tako je kvalietniji i od jedne i od druge, te je vrlo cenjen za potrošnju u svežem stanju, kao stono voće i za preradu.

Plod trešnje i višnje veoma je cenjen i može se upotrebiti na razne načine, zbog cega ima veliku trgovačku vrednost. Pored upotrebe za jelo u svežem stanju, služi kao odlicna sirovina za domaću preradu i voćarsku konzervnu industriju.

Naši specijaliteti od ovog voća (slatko, kompot, rakija, viski i sok od višanja predstavljaju veliku vrednost za izvoz i domaću potrošnju. Svi ti proizvodi mogu se u svako doba prodati, pa je i to jedan od razloga što trešnju i višnju treba rasprostraniti, jer prerađeni oblik njihovog ploda bio bi veliki stimulans da se ove plemenite voćke u većem broju stabala i na većim površinama gaje.

Plod višnje ,u zavisnosti od sorte je svetlo ili tamnocrvene boje, i ima slatki ili slatkokiseli ukus.Višnja je rano voće, koje se konzumira  i kao stono i kao sveže, ali se najčešće prerađuje u prehrambenoj industriji.Isplativost neće biti problem ako se obezbedi stabilno tržište sa solidnom otkupnom cenom, a najveću potražnju višanja imaju proizvođaci sokova, dzemova, rakija, vina, kolača.

Drvo ove  vrste voćaka cenjeno je u stolarstvu, pa se zato dobro plaća. Trešnja, višnja i marela važne su i zbog toga što se iz njihovog semena dobija cijanovodonična kiselina, koja u rukama lekara služi kao lek, a u Prvom svetskom ratu služila je i kao strašan bojni otrov.

Marele su autosterilne i interautosterilne, jer nemaju ujednačenu naslednu osnovu, dobro se oplođuju sa trešnjama i višnjama.

Međutim, postoje sorte marela koje su delimično autosterilne. Marele se međusobno razlikuju prema osobinama ploda, postoje marele sa krupnim plodovima i ružičastom pokožicom, koja je prozračna i kroz koju se vide žilice u mezokarpu, sok je bezbojan, kiseo, sa malo gorčine.

I druge marele koje se zovu slatke višnje, liče po svemu na višnju, samo što su im plodovi slađi. Agrotehnika i pomotehnika marele je kao i kod višnje i trešnje.

Marela može da postane mnogo važnija voćna vrsta nego što je to sada, jer je prirodno tolerantna prema Monliji laxa, te je pogodna za organsku proizvodnju, bez prskanja pesticidima. I crvljivost plodova je beznačajna ili neprimetna.

Zbog lake proizvodnje, bez hemije, mislimo da će marela u budućnosti postati plantažno voće, kao što je to sada višnja. Ako nije kalemljena, razmnožava se iz izdanaka, kao i višnja. Međurednom obradom povređuju se žile, a takva oštecenja izazivaju pojavu izdanaka. Za marelu se sa sigurnošcu može reći: da ne postoji, trebalo bi je izmisliti! Pogledajte samo kakav je to ukras u dvorištu u vreme cvetanja!

 

Važnije sorte marele:

**Kraljevska marela

Sazreva rano, krajem maja, zreo plod se na drvetu drži dugo, i po 10 dana, što i nije slučaja ni sa jednom drugom sortom. Plod je srednje krupan, jasno crvene boje, meso je žudkasto i nežno. To je stara sorta. Stablo je srednje bujno i zdravo. Rađa obilno i redovno. Nije probirac zemljišta.

**Pozna marela

Kod nas je dosta rasprostranjena. Sazreva drugoj polovini juna, ima nežnu pokožicu, pa zato teže podnosi transport. Stablo je srednje bujno, nije probirač zemljišta i položaja. Osetljiva je prema S. Cinerea, pa ako je u zapećku i na vlažnom terenu, ovaj parazit joj nanosi dosta štete i umanjuje rodnost.

**Lepa od šanteja

Kod nas je malo raširena, poreklom je iz Francuske. Sazreva krajem juna, zreli plodovi se na drvetu i skladištu slabo čuvaju, jer imaju tanku u osetljivu pokožicu. Stablo je bujno. Nije probirač zemljišta i položaja. Rađa redovno i vrlo obilno. Plod je krupan, ćilibarno crvenkaste boje i vrlo privlačan. Ukusa je slatkastog sa prijatno osvežavajucom kiselinom. Ova sorta je vrlo rodna sa vrlo privlačnim krupnim plodovima, zbog čega je izvrsna sorta za ljubitelje-amatere voćare.

 

Agroekološki uslovi za uzgoj marele

-Temperatura:

    Višnja zimi kada miruje može da podnese i temperaturu od -35 stepeni. Ali kada krene sa vegetacijom, postaje osetljiva na hladnoću.Stablo višnje može da nazebe zbog velikih oscilacija u temperaturi što se karakteriše pucanjem kore. Višnja je najosetljivija 3-4  nedelje pre cvetanja i tokom cvetanja kada  pretrpi oštećenja na temperaturama nižim od 2,2 stepena. Inače, s druge strane, višnja je dosta otporna na visoke temperature, i nece joj smetati čak ni kada su temperature veće od 30 stepeni.

-Navodnjavanje:

    Za u spešno gajenje višnje, minimum potrebne vlage je 650 mm padavina godišnje. U slučaju da padavina nema dovoljno, neophodno je navodnjavanje.

-Zemljište:

Mareli najviše odgovaraju propusna, topla i duboka zemljišta (peskovita , ilovasta i ilovasto glinasta).Drenaža je obavezna, ako je zemljište teže, jer takav tip tla nikako ne prija višnjama. Višnja uglavnom raste kao grmoliko stablo a najbolje uspeva na obroncima i blagim padinama koje su okrenute ka jugu, jugoistoku ili istoku.

I kao i do sada, pa i ubuduće, tu smo za sva Vaša pitanja i sugestije vezana za oblast voćarstva i vinogradarstva. Pratite nas i dalje, a mi ćemo se potruditi da za Vas spremimo dosta zanimljivih i aktuelnih tema ove oblasti.

Naručite svoje sadnice još danas na neki od naših brojeva telefona!
Pozdrav do sledeće zanimljive teme!


I ne zaboravite, ukoliko imate bilo kakvo pitanje, ne ustručavajte se, kontaktirajte nas u bilo kom trenutku!

Rasadnik Fruit Co. Milovanović
Adresa: Kamenare, 37000 Kruševac, Srbija
Telefon: M: (+ 381) 062 81 74 188
E-mail:fruitcompanymilovanovic@gmail.com

Marela je hibrid trešnje i višnje